Skip to content

Jaké problémy mají vlastníci domů

11 měsíců ago

412 words


Není pochyb o tom, že snem mnoha lidí, co se bydlení týče, je vlastnit dům, ať už jakékoliv velikosti. Představujeme si totiž, že právě to nám poskytne nejvíce svobody. Koneckonců je to náš pozemek, a můžeme si na něm (v rámci zákona) dělat cokoliv chceme. Často však přitom zapomínáme, že zde máme i určité povinnosti, které nám vlastnictví domu přináší, a mnohé z nich nejsou zrovna příjemné.

 

Tou asi nejznámější a nejneoblíbenější je pravděpodobně placení daně z nemovitosti. A vzhledem k tomu, že tato se počítá z celkové výměry, pak čím větší dům máme, tím více budeme platit. To v dnešní ekonomické situaci rozhodně není nic příjemného, avšak je to něco, čemu se zkrátka nevyhneme, ať se nám to líbí, nebo ne. Ovšem není to jediná povinnost.

 

koupě vlastního domu

 

Ačkoliv to mnoho lidí neví, musíme podle zákona udržovat svůj dům v takovém stavu, aby neohrožoval okolí. Pokud se například bude jednat o napůl rozbořenou barabiznu, pak na nás s největší pravděpodobností přijde statik a budeme platit tučnou pokutu. To samé platí i co se týče rozvodů elektřiny, vody či komínů. Vždy je zde nutná pravidelná kontrola, která je dána zákonem. Pokud se jí budeme vyhýbat, můžeme počítat s následky.

 

klasický dům

 

Ani to ovšem není vše. Dále jsme zodpovědní za to, že si jej zabezpečíme před zloději, což také není tak snadné, jak by se mohlo zdát. Jistě, klasický dveřní zámek je standard, avšak ten dnes již mnohdy nestačí. Navíc, pokud je součástí domu i zahrada, pak musíme zabezpečit i ji. To platí zvláště, když vlastníme domácí zvířata, neboť je jen a jen na nás, abychom jim zabránili v útěku.

 

Je tedy jasné, že být majitelem domu není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Pokud se však pro tuto cestu rozhodneme, rozhodně je vhodné, abychom si byli všech těchto věcí vědomi. Nebylo by totiž vůbec nic příjemného, kdyby nás později překvapily.